Soorten uitvaartverzekeringen > Natura – Natura sommen – Kapitaal

Natura uitvaartverzekering

Een natura uitvaartverzekering keert bij overlijden geen geld uit, maar de vooraf afgesproken diensten en producten tot het verzekerde bedrag. Verzekeraars hebben standaardpakketten beschikbaar waaruit u kunt kiezen. De verzekeraar regelt samen met de nabestaanden de uitvaart. Nabestaanden hebben geen omkijken naar de financiële afwikkeling, de uitvaartverzorger stuurt de rekening direct naar de verzekeraar.

Voordelen: een groot deel van de uitvaart wordt geregeld/begeleid, geen omkijken naar de financiële afwikkeling, goedkoper dan een kapitaal uitvaartverzekering.

Nadelen: de producten en diensten liggen vast, beperking in de keuze voor een uitvaartondernemer, vaak zijn niet alle kosten gedekt.

Natura sommen uitvaartverzekering

Deze verzekering is voor mensen die niet vast willen zitten aan de standaardpakketten van verzekeraars, maar wel zekerheid willen dat het geld aan de uitvaart besteed wordt. De vooraf besproken zaken zijn verzekerd en worden uitgevoerd. De verzekeraar regelt zelf geen diensten, de nabestaanden moeten zelfstandig alles regelen met de uitvaartverzorger naar keuze. De nabestaanden kunnen de gemaakte kosten voor de verzekerde zaken bij de verzekeraar declareren (tot het door verzekerde zelf gekozen bedrag). Let op: alleen de verzekerde zaken worden vergoed.

Voordelen: meer mogelijkheden qua producten en diensten (zoals mooiere kist of extra bloemen) zodat beter ingespeeld kan worden op de laatste wensen van overledene.

Nadelen: nabestaanden moeten meer zelf regelen.

Kapitaal uitvaartverzekering (of geld uitvaartverzekering)

U verzekert een bepaald bedrag dat is bedoeld voor de uitvaart. Na het overlijden van verzekerde wordt het bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden om de uitvaart te verzorgen en bekostigen. Zij hebben volledige keuzevrijheid ten aanzien van de besteding van het bedrag. De nabestaanden regelen alles zelf.

Voordelen: maximale keuzevrijheid in het regelen van de uitvaart.

Nadelen: nabestaanden moeten alles zelf regelen, hogere premie dan bij de natura uitvaartverzekering

Combinatie uitvaartverzekering

De combinatie uitvaartverzekering combineert de natura en kapitaal uitvaartverzekering. Een beperkt pakket legt u van te voren vast in diensten en producten (tot het verzekerde bedrag) én een bepaald bedrag laat u uitkeren met volledige keuzevrijheid voor de nabestaanden.

Voordelen: meeste essentiële zaken worden geregeld (niet betalen voor niet gewenste producten of diensten) én keuzevrijheid in de besteding van het vrijgekomen geld.

Nadelen: geen maximale keuzevrijheid in het regelen van de uitvaart, nabestaanden moet een deel van de uitvaart zelf regelen.

Let op: u kunt ook banksparen voor uw uitvaart. Dit product kent echter geen verzekeringselement.

Uitvaartverzekering vergelijken »