Inkomsten en uitgaven bijhouden

Inkomsten en uitgaven bijhouden? Slim omgaan met geld betekent dat u grip op uw geld moet hebben. Een huishoudboekje is hier een ideaal hulpmiddel voor. Hierna leest hoe goed inkomsten en uitgaven bijhouden mogelijk is en u meer grip op uw geld kunt krijgen. U kunt hier ook gratis en betaalde huishoudboekjes vergelijken.

Direct vergelijken »

 


Stap 1: Gebruik een huishoudboekje

Een huishoudboekje is een document waarin inkomsten en uitgaven bijhouden mogelijk is en wordt weergegeven per periode en per inkomsten- en uitgavencategorie. Het helpt bij het inzichtelijk maken van inkomsten en uitgaven.

Stap 2: Systematisch inkomsten en uitgaven bijhouden

Door uw inkomsten en uitgaven systematisch bij te houden en te verwerken in uw huishoudboekje kunt u uw financiële situatie nauwkeurig bijhouden. Hoe nauwkeuriger u uw huishoudboekje bijhoudt, hoe meer inzicht het oplevert. Immers, alle inkomsten en uitgaven kunnen dan goed toegewezen worden.

Aangetoond is dat mensen die systematisch hun inkomsten en uitgaven bijhouden daardoor minder gaan uitgeven.

Stap 3: Maak een prognose

De volgende stap naar meer grip op geld is het maken van een prognose per maand en voor een gehele jaar. In de prognose maakt u uw verwachte inkomsten en uitgaven voor de aankomende maanden inzichtelijk.

In de prognose gaat u er (nog) vanuit dat er géén verandering in uw inkomsten en uitgavenpatroon zal zijn. Het is belangrijk in de prognose ook na te denken over welke inkomsten en uitgaven u eens per kwartaal en eens per jaar heeft.

Inzicht in de meeste maandelijkse kosten kunt u zonder veel moeite krijgen door stap 2 een aantal maanden uit te voeren. Zorg er maand op maand voor dat de betrouwbaarheid van de prognose toeneemt. Dit doet u onder andere door de gerealiseerde inkomsten en uitgaven te vergelijken met de opgestelde prognose. Als u uw prognose betrouwbaar vindt heeft u inzicht in welke richting uw financiële situatie zich zal ontwikkelen.

Stap 4: Maak een begroting (gebaseerd op uw doelstellingen)

Om uw financiële situatie zich in de gewenste richting te laten ontwikkelen is het belangrijk uzelf doelen te stellen. Zorg ervoor dat het ambitieuze, maar haalbare doelstellingen zijn. Onderzoek besparingsmogelijkheden en plan deze besparingen in de tijd. Pas uw prognose aan aan uw doelstellingen en noem het vanaf dat moment de begroting. De begroting is de financiële vertaling van de doelen die u wilt halen.


Eenvoudig vergelijken & Afsluiten!

Rechtsbijstandverzekering – Creditcard – Uitvaartverzekering

 Reisverzekering – Aansprakelijkheidsverzekering – Autoverzekering

 Opstalverzekering – Doorlopend krediet – Inboedelverzekering

 ~

De kans is groot dat u teveel betaalt voor uw verzekering.

Vergelijk, kies & sluit direct de beste verzekering!


Stap 5: Bewaak de voortgang

Als u uw begroting definitief heeft gemaakt is het van belang dat u zich zoveel mogelijk aan uw begroting houdt. Bewaak de voortgang door het analyseren van uw inkomsten en uitgaven ten opzichte van de definitieve begroting. U ziet dan direct hoeveel u bespaart en nog te besteden heeft.

Als blijkt dat u geld tekort komt kan dat betekenen dat u veel geld moet besparen om uw begroting te kunnen halen. Wat u dan bijvoorbeeld kunt doen is besparen op uw energieleverancier, verzekeringen en internet en tv-pakket. Stap over om geld te besparen en uw begroting te halen. Voor meer informatie over besparingsmogelijkheden zie hier.

Online huishoudboekjes vergelijken »