Creditcard Aanvragen

Een creditcard aanvragen is niet iets wat de meeste mensen dagelijks doen. Creditcards zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, maar wat is een creditcard precies en wat zijn de voor- en nadelen ervan? Waar moet u op letten bij een creditcard aanvragen? U leest het hier. Tevens is een overzicht opgenomen van alle creditcards die worden aangeboden door de drie grootste aanbieders van creditcards in Nederland: American Express, Visa en Mastercard. We bieden u de mogelijkheid gemakkelijk en snel online de creditcard aan te vragen die het beste bij u past.

Direct vergelijken & aanvragen »

 


Hoe werkt een creditcard?

Een creditcard (of kredietkaart) is een betaalpas waarmee u aankopen kunt doen, die u pas achteraf hoeft terug te betalen. De creditcard-aanbieder schiet het geld voor, bij aankopen gaat u dus in feite een lening aan.

Betalen met creditcard

Een creditcard is wereldwijd op miljoenen plekken te gebruiken. Met een normale bankpas kunt u in heel veel landen niet vrij overal pinnen of geld opnemen. Ook op internet kunt u vaak alleen met een creditcard reserveringen (bijvoorbeeld bij hotels) maken of aankopen doen.

Creditcard gegevens

Op een creditcard is de volgende informatie opgenomen:

  • Naam: de eigenaar van de creditcard
  • Creditcardnummer: uniek nummer op de voorkant van de creditcard;
  • Vervaldatum: de uiterlijke datum waarop de creditcard wordt vervangen. De daadwerkelijke vervanging vindt meestal een paar maanden eerder plaats. U kunt betalingsproblemen ondervinden als uw creditcard te dicht tegen de vervaldatum aan zit;
  • CVC-code: ook wel verificatiecode genoemd is een 3 (of 4) cijferig nummer die meestal op de achterkant (of voorkant) van de creditcard te vinden is.

Creditcardfraude

Voor meer informatie over creditcardfraude zie hier.

Pinnen met creditcard

De kosten voor contante opnamens zijn vaak een percentage van het opgenomen bedrag met een minimumtarief van enkele euro’s.

Creditcard vergelijken en aanvragen

Er zijn veel verschillende creditcards te verkrijgen. De belangrijkste aspecten waarop creditcards van elkaar verschillen zijn:

  • Jaarlijkse kosten;
  • Maandelijkse bestedingslimiet;
  • Wijze van terugbetaling;
  • Verzekeringen;
  • Serviceniveau;
  • Extra voordelen.

Let bij het creditcard aanvragen in ieder geval op deze aspecten. Per saldo zit het verschil tussen de creditcards hem in de kosten en het niveau van dienstverlening.

Kosten creditcard

De jaarlijkse vaste kosten kunnen aanzienlijk verschillen per aanbieder en het gekozen niveau van dienstverlening bij het creditcard aanvragen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 20 en € 50 per jaar, de kosten kunnen echter ook oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Creditcard limiet

De maandelijkse bestedingslimiet bepaalt hoeveel aankopen u kunt betalen.

Gespreid betalen 

Terugbetaling van uw aankopen kan op twee manieren. Geleend geld kan maandelijks in zijn geheel van uw bankrekening worden afgeschreven of er wordt gespreid terugbetaald. Bij gespreid terugbetalen betaalt u maandelijks een vast bedrag of een percentage van het openstaande saldo terug.

Rente creditcard

Als u kiest voor gespreid terugbetalen betaalt u rente over het openstaande saldo. Het rentepercentage ligt hoog in vergelijking tot bijvoorbeeld een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Als u alles terugbetaalt binnen de betaaltermijn wordt geen rente berekend, u heeft dan dus een renteloze lening ontvangen.

Aankoopverzekering creditcard

Aan uw creditcard is meestal automatisch een aankoopverzekering gekoppeld. Een aankoopverzekering verzekert aankopen die u met uw creditcard heeft gedaan gedurende een bepaalde periode (standaard meestal een half jaar) tegen diefstal, verlies of beschadiging. Let op de voorwaarden; de verzekering dekt bijvoorbeeld geen contant geld (en juwelen vallen soms ook buiten de dekking).

Andere veel voorkomende verzekeringen zijn de reisongevallen-, vluchtvertragings-, bagagevertragings- en de reishulpverzekering. Let goed op de voorwaarden, meestal vervangen ze namelijk niet de gewone verzekeringen. Hoe hoger het niveau van dienstverlening, hoe uitgebreider meestal het verzekeringenpakket en de dekking zijn. Hier betaalt u uiteraard ook voor. 

Extra voordelen zijn bijvoorbeeld een kado bij aanschaf van een creditcard, het eerste jaar geen betaling van de vaste jaarlijkse kosten of gratis een tweede card.

Voordelen creditcard en nadelen 

Voor meer info over de voor- en nadelen van een creditcard zie hier.

American Express, Visa en Mastercard

De drie grootste aanbieders van creditcards in Nederland zijn American Express, Visa en Mastercard.

American Express (AMEX)

American Express wordt beschouwd als de aanbieder met relatief gezien de beste service, maar heeft ook de hoogste jaarlijkse bijdrage en wordt veel minder vaak geaccepteerd dan Visa en Mastercard. Het is mogelijk per aankoop awardpunten te sparen die ingewisseld kunnen worden tegen geschenken. De verzekeringen zijn relatief uitgebreid en de kredietlimiet is onbeperkt. Geleend geld moet altijd in zijn geheel worden terugbetaald, gespreid terugbetalen is niet mogelijk.

Als u veel gebruik gaat maken van uw creditcard, meer service wenst en bereidt bent hiervoor extra te betalen dan is AMEX iets voor u.

Visa

Visa is wereldwijd de nummer 1 in creditcards en loopt voorop in kaartacceptatie. Er is echter niet een duidelijk verschil met Mastercard. De kaartacceptatie is met name groter in landen met een nauwelijks ontwikkelde financiële dienstverlening en waar weinig toeristen komen. De service en het gebruiksgemak worden als positief ervaren. Visa is goedkoper dan AMEX maar iets duurder dan Mastercard.

Mastercard

Mastercard wordt wereldwijd bijna net zoveel geaccepteerd als Visa. Het heeft de laagste jaarlijkse bijdrage en is daarom erg populair. De Mastercard is in verschillende varianten te verkrijgen.

Banken in Nederland hebben vaak hun eigen creditcard, maar zijn vrijwel altijd verbonden Visa of Mastercard. Nadeel van deze bankgebonden creditcards is dat u deze niet mee kunt nemen als u van bank wilt wisselen.

Creditcard vergelijken & aanvragen »