Energiekosten besparen: vergelijk energieprijzen

Energiekosten besparen? Met het overstappen van energieleverancier kunt u mogelijk veel op energiekosten besparen. Het voordeel kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Dit blijkt uit een rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de tweede helft van 2011. Vooral als u nog nooit bent overgestapt en u nog bij uw traditionele (regionale) energieleverancier zit is de kans groot dat u veel op de energiekosten kunt besparen.

Hierna wordt ingegaan op hoe u uw besparingspotentieel kunt berekenen, hoe het proces van overstappen van energieleverancier zal verlopen en waarop u moet letten bij het overstappen.

 


Energiekosten besparen: kosten nieuwe leverancier berekenen

De meeste energiebedrijven hebben een energie calculator op hun website. Met behulp van deze calculator kunt u berekenen hoeveel u zou gaan betalen per jaar als u overstapt.

De volgende informatie moet worden ingevoerd in de energiecalculator:

  • Postcode: deze is van belang om de regio te kunnen bepalen waar de leverancier energie moet gaan leveren en omdat er voor gas speciale regiotoeslagen gelden;
  • Gewenste looptijd nieuwe contract: de looptijd kan liggen tussen direct opzegbaar en 5-jarige contracten;
  • Gewenste producten: alleen gas of elektriciteit of beide;
  • Gewenste soort elektriciteit: groene stroom of juist grijs;
  • Uw huidige energieverbruik: het gaat om uw stroomverbruik (KWh) en/of gasverbruik (in m3) op jaarbasis. Beide kunt u vinden op de meest recente jaarnota van uw huidige energieleverancier.

Besparing energiekosten berekenen

Door de uitkomst van de energie calculator te vergelijken met uw huidige jaarlijkse kosten kunt u zien hoeveel u op jaarbasis kunt besparen met overstappen. Uw huidige jaarlijkse kosten vindt u op de meest recente jaarnota van uw huidige energieleverancier.

Variabele tarieven, actietarieven en kortingen

Als u de uitkomsten van de energie calculator gaat vergelijken met uw huidige jaarlijkse kosten is het van belang te weten of er sprake van vaste of variabele tarieven gedurende de periode van het contract. Bij vaste tarieven is uw besparing zeker, bij variabele tarieven kan de besparing hoger of lager uitvallen. De meeste energiebedrijven wijzigen op 1 juli en 1 januari hun variabele tarieven.

Tevens werken energieleveranciers soms met speciale actietarieven en kortingen. Als het om eenmalige tarieven of kortingen gaat moet u er rekening mee houden dat u het jaar erop meer gaat betalen. Het is daarom verstandig uw besparing te berekenen over de volledige looptijd van de overeenkomst.

Overstappen energieleverancier

Overstappen van energieleverancier doet u eenvoudig online via de website van uw nieuwe energieleverancier of via een energievergelijker. Uw nieuwe energieleverancier controleert de einddatum van uw huidige contract en verzorgen uw overstap (u hoeft meestal niet zelf uw oude energieleverancier op te zeggen).

U krijgt van uw nieuwe energieleverancier een welkomsbrief met daarin de tarieven en voorwaarden. De overstap kunt u nog terugdraaien binnen 7 werkdagen na dagtekening van deze brief.

Uw oude energieleverancier zal u verzoeken de meterstanden door te geven voor het opmaken van de eindafrekening. Uw oude energieleverancier geeft de meterstand ook door aan uw nieuwe energieleverancier om het startpunt van levering te kunnen bepalen.

Na maximaal 30 dagen (de wettelijke opzegtermijn) bent u overgestapt en heeft u energie via de nieuwe energieleverancier. Tenzij u uiteraard een later overstapmoment overeen komt.

Contractvoorwaarden nieuwe energieleverancier

Nadat u de welkomsbrief met tarieven en voorwaarden heeft ontvangen is het verstandig goed te letten op de looptijd, de opzegtermijn en de mogelijkheid om tussentijds de tarieven te verhogen of verlagen. Deze voorwaarden bepalen namelijk mede hoe voordelig overstappen is.

Opzegvergoeding oude energieleverancier

U kunt overstappen wanneer u wilt. Iedere overeenkomst kan met inachtneming van de wettelijke termijn van 30 dagen worden opgezegd. Als u een contract met een onbepaalde looptijd heeft is overstappen op ieder moment volledig kosteloos.

Heeft u een contract voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar)? Dan bent u mogelijk een opzegvergoeding verschuldigd aan uw oude energieleverancier. Dit moet dan wel in de overeenkomst of algemene voorwaarden staan.

De opzegvergoeding is afhankelijk van de afloopdatum van het contract. Als u het contract voor de afloopdatum wilt beëindigen betaalt u een boete van € 50 per product als de periode tot de afloopdatum minder is dan 1,5 jaar (voor gas en elektra samen dus maximaal € 100). Ligt de periode tussen de 1,5 en 2 jaar dan bedraagt de boete € 75 per product, tussen de 2 en 2,5 jaar € 100 per product en bij meer dan 2,5 jaar € 125 per product. De NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) heeft deze opzegvergoedingen vastgesteld.

Soms neemt uw nieuwe energieleverancier de opzegvergoeding voor haar rekening. Vraag hierna.