Wat is BKR? Toelichting op wat BKR betekent & BKR Tiel doet

Wat is BKR? Benieuwd wat BKR betekent en wat het BKR Tiel doet? Het BKR weet veel, maar niet alles. Hierna wordt de vraag wat is BKR beantwoord en wordt ingegaan op wat het BKR Tiel wel en niet weet en waarom kredietverstrekkers een BKR toetsing uitvoeren. 

Wat is BKR?

Het BKR staat voor Bureau Krediet Registratie en is gevestigd in Tiel. Het is opgericht door het financiële bedrijfsleven om het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) te beheren en verzorgen.

CKI

Kredietverstrekkers die zijn aangesloten bij het BKR Tiel kunnen een eventuele BKR registratie opvragen uit het CKI. De deelnemerslijst staat op de website van het BKR. In het CKI staan de (meeste) kredieten die u op dit moment heeft en welke u de afgelopen vijf jaar heeft gehad. In het systeem zijn uw persoonsgegevens (geboortedatum, naam, adres, postcode en woonplaats) opgenomen en daarnaast de volgende gegevens met betrekking tot het afgesloten krediet:

  • Het geleende bedrag en eventueel de kredietlimiet (het maximale leenbedrag);
  • Het soort lening;
  • De ingangsdatum en einddatum van de kredietovereenkomst;
  • De maand waarin de kredietovereenkomst daadwerkelijk is beëindigd;
  • Eventuele bijzonderheden die zich hebben voorgedaan tijdens de looptijd van de overeenkomst (zoals betalingsachterstanden: voor de gehanteerde BKR codes zie hier).

Verder geldt dat alleen kredieten waarover u meer dan drie maanden kunt beschikken en tussen de € 500 en €175.000 liggen in het CKI worden opgenomen. Tevens geldt dat alleen kredieten die aan particulieren zijn verstrekt in het CKI staan.

Hieronder vallen bijvoorbeeld ook rood (kunnen) staan op de betaalrekening, een creditcard, de winkelkredietkaart, thuiswinkel (kopen op rekening) en leningen in de vorm van abonnementen (zoals telefoonabonnementen).

Wat weet het BKR Tiel niet?

De volgende zaken zijn niet bekend bij het BKR Tiel:

  • Inkomen;
  • Huurschuld;
  • Belastingschuld;
  • Studieschuld bij DUO (IB Groep)
  • Schulden bij het energiebedrijf;
  • Hypotheken, alleen bij een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen.

De kredietverstrekker kan deze informatie wel bij u opvragen bij de beoordeling van uw leningaanvraag.

BKR toetsing

Kredietverstrekkers die zijn aangesloten bij het BKR Tiel kunnen dus uw BKR registratie opvragen uit het CKI. Uw BKR registratie opvragen is wettelijk verplicht voor kredietverstrekkers die onder de vergunningsplicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vallen. Een BKR registratie opvragen wordt vooral gedaan om een inschatting te kunnen maken van het risico dat het uitgeleende bedrag niet, of pas veel later, wordt terugbetaald. Het is daarnaast om consumenten tegen zichzelf te beschermen.

De kredietverstrekker is het niet verboden mensen kredieten te verstrekken en bepaalt zelf of iemand wel of niet een lening kan krijgen. Zelf uw BKR registratie opvragen en laten verwijderen? Zie hier voor meer informatie.

Nog geen reacties

Reageer

« Terug naar overzicht

https://www.123geldzaken.nl/wp-admin/admin-ajax.php
https://www.123geldzaken.nl/wp-content/themes/trendpress