Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?

Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd? Uitleg hoe je kunt achterhalen hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Achterhalen hoeveel pensioen je hebt opgebouwd kan op 2 manieren. Het online pensioenregister en het Uniform PensioenOverzicht (UPO) kunnen ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan als u met pensioen gaat. Om invloed te kunnen hebben op je eigen pensioen is een goed inzicht in hoe u ervoor staat (en uw eventuele nabestaanden) van groot belang. Het online pensioenregister én het Uniform PensioenOverzicht bieden op eenduidige en transparante wijze dit inzicht.

Mijnpensioenoverzicht

Een manier om antwoord te krijgen op de vraag hoeveel pensioen heb ik opgebouwd bij de overheid (AOW; pijler 1 van het pensioenstelsel) en mijn werkgever(s) (werkgeversdeel; pijler 2 van het pensioenstelsel) is door in te loggen op het online pensioenregister. U ziet daar ook van welke pensioenuitvoerders (pensioenfondsen of –verzekeraars) u pensioen krijgt en wat uw nabestaanden krijgen als u overlijdt.

U kunt hier verder zien wat u naar verwachting netto zult ontvangen. Bij de berekening van het netto pensioenbedrag wordt het totale netto pensioen door 12 maanden gedeeld. Omdat het totale netto pensioen inclusief vakantiegeld is zal het maandbedrag lager uitvallen. U krijgt uw vakantiegeld namelijk waarschijnlijk in één keer uitgekeerd in de maand mei.

U vindt hier niet wat u zelf voor uw oude dag geregeld hebt (eigen aanvulling; pijler 3 van het pensioenstelsel) en pensioen wat u al ontvangt.

Inloggen en uw opgebouwd pensioen opvragen kan gratis door gebruik te maken van uw DigiD, een inlogcode voor de overheid die beschikbaar is voor iedereen die in Nederland woont. De website is 24 uur per dag, 7 dagen per week te raadplegen.

Uniform PensioenOverzicht (UPO)

In een Uniform PensioenOverzicht van het pensioenfonds of pensioenverzekeraar van de werkgever is opgenomen hoeveel u kunt verwachten van het pensioen dat wordt opgebouwd bij de werkgever (werkgeversdeel; pijler 2) telkens per 31 december. Hierin staat onder andere ook de factor A. Deze factor A wordt gebruikt in de berekening van de jaar- en reserveringsruimte.

Het Uniform PensioenOverzicht maakt verschillende pensioenoverzichten onderling vergelijkbaar. Alle UPO’s kennen dezelfde opzet en volgorde. De bedragen in de UPO’s van verschillende pensioenuitvoerders kunnen daardoor eenvoudig bijelkaar opgeteld worden. Zo kunt u bijvoorbeeld uw eigen oudedagsvoorzieningen optellen bij die van uw partner (rekening houdend met de ingangsdata van de verschillende pensioenen).

Ie­de­re or­ga­ni­sa­tie waar­bij u pen­sioen op­bouwt moet u verplicht ie­der jaar een der­ge­lijk over­zicht stu­ren. Wettelijk is verder voorgeschreven dat voor iedere pensioenregeling een aparte UPO moet worden afgegeven.

Waarom weten hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?

Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd? Het online pensioenregister en UPO’s bieden het antwoord op deze vraag. Ze kunnen een grote bijdrage leveren aan het pensioenbewustzijn. Pensioenbewustzijn is geen overbodige luxe gezien de maatschappelijke ontwikkelingen en de onvermijdbare hervormingen van het huidige Nederlandse pensioenstelsel die dat met zich meebrengt. Uw opgebouwd pensioen opvragen is een mooie eerste stap.

Nog geen reacties

Reageer

« Terug naar overzicht

https://www.123geldzaken.nl/wp-admin/admin-ajax.php
https://www.123geldzaken.nl/wp-content/themes/trendpress