Jaarruimte berekenen? Formule jaarruimte 2015 berekenen pensioengat

Jaarruimte berekenen? Heeft u een pensioengat? Banksparen of een lijfrenteverzekering voor aanvullend pensioen zijn manieren om fiscaal vriendelijk kapitaal op te bouwen. In de opbouwfase zijn ingelegde bedragen fiscaal aftrekbaar in box 1 (onder Uitgaven voor inkomensvoorzieningen). In de uitkeringsfase wordt het opgebouwde kapitaal als pensioenvoorziening uitgekeerd. Deze uitkeringen zijn wel belast in box 1. Dit wordt ook wel de omkeerregeling genoemd. Hierna meer over hoe u erachter komt of u een pensioengat heeft en een toelichting op de jaarruimte formule voor het zelf berekenen van uw jaarruimte 2014/2015.

Jaarruimte door een pensioengat

Bedragen zijn alleen aftrekbaar als u een pensioengat heeft en als ze in het lopende kalenderjaar zijn gestort bij een door de Belastingdienst erkende instelling.

Op de site van de Belastingdienst kunt u uw jaarruimte berekenen en de reserveringsruimte (het pensioengat). De jaarruimte is het gebrek aan pensioenopbouw in het afgelopen jaar, de reserveringsruimte het gebrek in de voorgaande zeven jaar. U kunt fiscaal vriendelijk niet méér sparen dan het pensioengat.

Een pensioengat kan bijvoorbeeld zijn ontstaan als u:

  • Een aantal jaren niet heeft gewerkt;
  • Van baan bent gewisseld (pensioenbreuk);
  • Bent gescheiden;
  • Onbetaald verlof heeft genoten;
  • Met vervroegd pensioen bent gegaan;
  • Geen volledige AOW heeft opgebouwd.

Jaarruimte berekenen formule

Zelf de jaarruimte berekenen doet u met de volgende jaarruimte formule:

Jaarruimte 2014 = (15,5% x grondslag) – (7,2 x factor A) – F

Jaarruimte 2015 = (13,8% x grondslag) – (6,5 x factor A) – F

Grondslag = bruto inkomen voorafgaand jaar -/- AOW-franchise (bedrag 2014/2015: € 11.829). De maximale premiegrondslag bedraagt € 100.000.

Factor A = pensioenaangroei in een jaar. Deze is opgenomen in uw Uniforme PensioenOverzicht (UPO). In een Uniform PensioenOverzicht (UPO) van het pensioenfonds of pensioenverzekeraar van de werkgever is opgenomen hoeveel verwacht kan worden van het pensioen dat wordt opgebouwd bij de werkgever telkens per 31 december. Hierin staat onder andere ook de factor A. Alle UPO’s kennen dezelfde opzet en volgorde.

F = Fiscale OudedagsReserve (FOR), is alleen van toepassing op zelfstandig ondernemers. Het door een ondernemer in een bepaald jaar aan de FOR toegevoegde bedrag wordt in mindering gebracht op de jaarruimte.

Elk jaar moet u opnieuw de jaarruimte berekenen. Voor de berekening van de jaarruimte 2015 heeft u de cijfers van voorgaand jaar nodig.


 HOEVEEL KUNT U BESPAREN OP UW AUTOVERZEKERING?

ONTDEK HET HIER DIRECT!


Nog geen reacties

Reageer

« Terug naar overzicht

https://www.123geldzaken.nl/wp-admin/admin-ajax.php
https://www.123geldzaken.nl/wp-content/themes/trendpress