Overstappen zorgverzekering: Tot wanneer overstappen zorgverzekering?

Overstappen zorgverzekering? Hier leest u meer over tot wanneer zorgverzekering overstappen mogelijk is.

Bekendmaking nieuwe premies

U kunt eenmaal per jaar zorgverzekering overstappen, tenzij u een premieachterstand heeft. In november maken alle zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend en ontvangt u van uw zorgverzekeraar de nieuwe polis met polisvoorwaarden voor het nieuwe kalenderjaar. Wanneer u niets onderneemt, bent u vanaf 1 januari tegen deze voorwaarden verzekerd.

Oude zorgverzekering opzeggen 

Als u wilt overstappen zorgverzekering dan dient u uw huidige zorgverzekering vóór 1 januari op te zeggen. Uw basisverzekering en aanvullende dekkingen moet u altijd afzonderlijk van elkaar opzeggen. Als u niet vóór 1 januari uw oude verzekering heeft opgezegd kunt u pas weer het jaar erop overstappen of komt u op een uitwisselingslijst te staan. Op een uitwisselingslijst kunnen zorgverzekeraars onderling klanten tegen elkaar wegstrepen. In dit geval heeft u een overstap niet meer in eigen handen.

Alléén wanneer u voor 1 januari een nieuwe zorgverzekering afsluit, bieden veel zorgverzekeraars een opzegservice voor de oude zorgverzekering (eventueel inclusief aanvullende dekkingen) aan. Let op: voor het beëindigen van uw huidige zorgverzekering is altijd uw toestemming nodig. U moet het opzeggen dus altijd zelf expliciet verzoeken.

Als u pas in januari een nieuwe zorgverzekering afsluit, dan dient u uw huidige zorgverzekering zelf op te zeggen vóór 1 januari.

Overstappen zorgverzekering tot wanneer

Tot 1 februari van het nieuwe jaar heeft u de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De ingangsdatum van uw nieuwe verzekering is altijd 1 januari van het nieuwe jaar. Van uw nieuwe zorgverzekeraar krijgt u bericht of uw overstap goed is gegaan. U ontvangt sowieso een nieuw polisblad en een zorgpas, meestal uiterlijk half januari.

In een aantal gevallen kunt u een nieuwe zorgverzekering aanvragen of overstappen met een andere ingangsdatum dan 1 januari. Bijvoorbeeld als u 18 jaar bent geworden, momenteel niet verzekerd bent, uit het buitenland komt en verplicht bent een zorgverzekering af te sluiten, uit een militair dienstverband komt, er sprake is van echtscheiding, bij beëindiging van een collectief en tussentijdse aanpassingen in de polisvoorwaarden door de zorgverzekeraar.