Tips opstalverzekering afsluiten

Goedkope opstalverzekering

Heeft u geen specifieke wensen dan kunt u een goedkope opstalverzekering kiezen. Indien u wel specifieke wensen heeft, bijvoorbeeld vanwege duurdere bezittingen of speciaal glas (zoals glas-in-lood),  dan dient u de dekkingen en uitsluitingen in de voorwaarden goed te controleren.

Herbouwwaarde

In de meeste gevallen volstaat een herbouwaarde op basis van een standaard maximaal verzekerd bedrag. Bij dure woningen is een op maat vastgestelde verzekerde som vaker nodig.

Voorkom onderverzekering

Het is verstandig de herbouwwaarde minimaal eens in de vijf jaar tegen het licht te houden. Dit is ook verstandig op het moment dat er een verbouwing heeft plaatsgevonden. Indien nodig kunt u uw opstalverzekering laten aanpassen of overstappen naar een verzekeraar met een hoger verzekerd bedrag.

Dezelfde verzekeraar voor opstal en inboedel

Een opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar voorkomt overlap en gaten in de dekking. Het voorkomt daarnaast problemen met verzekeraars over onder welke verzekering schadeclaims vallen.

Opstalverzekering via Vereniging van Eigenaren

De opstalverzekering wordt voor appartementen vaak via de Vereniging van Eigenaren (VvE) geregeld. Indien uw appartement duur is afgewerkt kan het verstandig zijn hiervoor een eigen opstalverzekering af te sluiten.

Goed vergelijken loont de moeite

De opstalverzekering dekkingen en premies kunnen flink verschillen. Wanneer u verzekeraars goed vergelijkt komt u erachter dat u heel voordelig een opstalverzekering kunt afsluiten. Sommige verzekeraars zijn meer dan twee keer goedkoper dan andere verzekeraars (!). Goed vergelijken loont dus de moeite.

Combipakket verzekeren

U kunt ook direct de premie berekenen voor uw inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Zo heeft in één keer alles geregeld in één pakket en krijgt u vaak korting op de premie.

Regelmatig vergelijken

Het is verstandig om regelmatig een vergelijking uit te voeren. Dit komt onder andere doordat de markt van opstalverzekeringen voortdurend in beweging is. Uw wensen ten aanzien van een opstalverzekering kunnen veranderen.

Een nieuwe vergelijking maken is in ieder geval nodig bij verhuizing, wijziging van de gezinssamenstelling (zoals geboorte en samenwonen), na een verbouwing, bij dure wijzigingen aan de opstal (zoals het aanbrengen van speciaal glas of de aanschaf van een dure keuken) en minimaal eens in de 5 jaar.

Door regelmatig opstalverzekeringen te vergelijken kunt u te weten komen of het interessant is op zoek te gaan naar een goedkopere of aantrekkelijkere opstalverzekering.

Opstalverzekering vergelijken »