Wat is een herbouwwaardemeter?

Herbouwwaarde berekenen

Bij een opstalverzekering verzekert u de herbouwwaarde. Met een herbouwwaardemeter berekent u de herbouwwaarde van uw woning.

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om uw woning, op dezelfde plek weer opnieuw te bouwen zoals het was. Dit is dus iets anders dan de WOZ-waarde of verkoopwaarde van uw woning.

Garantie tegen onderverzekering met herbouwwaardemeter

Bij het afsluiten van een opstalverzekering dient u meestal een herbouwwaardemeter in te vullen. Op basis van de herbouwwaardemeter en de daarin ingevulde gegevens verlenen veel verzekeraars garantie tegen onderverzekering. Deze garantie blijft van toepassing indien u om de vijf jaar een nieuwe herbouwwaardemeter invult. Indien u dat wenst, kunt u de herbouwwaarde van uw woning ook door middel van een taxatie laten vaststellen.

Geen herbouwwaardemeter nodig

Hoeft u geen herbouwwaardemeter in te vullen? Dan bieden verzekeraars vaak garantie tegen onderverzekering tot een standaard maximaal verzekerd bedrag. Dat is makkelijk want dan hoeft u niet zelf te rekenen.

Alleen als u een heel luxe, historische of monumentale woning heeft, kunt u de herbouwwaardemeter van verzekeraars niet gebruiken.

Opstalverzekering vergelijken »